Dacă în anii '90, până să apară şi la noi magazinele de tip super şi hiper market, bihorenii făceau cărare spre Debreţin pentru cumpărături mai ieftine, de peste un an tot mai mulţi se aprovizionează din satele maghiare de frontieră cu tutun şi filtre, materia primă pentru fabricarea ţigărilor.
Afacerea e atât de înfloritoare încât cele două produse sunt nelipsite din ABC-urile din Artand şi Biharkeresztes, unde stau pe rafturi lângă alimentele de bază.
Ingenioşi de nevoie
Ca orice alt viciu, fumatul a ajuns din cale-afară de scump. Întrucât cel mai ieftin pachet de ţigări a ajuns la 12 lei, un fumător român cheltuie lunar între 180 şi 360 de lei, după cât de viciat este. Şi cum în urmă cu doi ani salariile au scăzut cu 20-40%, tot mai mulţi dependenţi au început să caute variante mai ieftine.
Le-au găsit la doi paşi. În Ungaria, unde deşi pachetele de ţigări sunt la fel de scumpe ca la noi, în magazine se vinde şi materia primă din care amatorii îşi pot fabrica singuri ţigările: tutun şi filtre (tuburi goale de hârtie, pentru umplut cu tutun). Iar sortimentul de arome e atât de vast încât poate satisface orice fumător fără ifose prea mari.
La juma' de preţ
În Artand şi Biharkeresztes, tutunul unguresc se vinde, în medie, cu 2.200 forinţi (36 lei) cutia de 180 de grame, suficient pentru fabricarea manuală a 200 de ţigări, adică echivalentul a 10 pachete. Adăugând costul de doar 5 lei al unei cutii ce conţine 200 de filtre, rezultă un preţ de doar 4,1 lei pentru un pachet de ţigări făcute artizanal.
Tutunul de import e mai scump, pe la 4.000 forinţi (64 lei) cutia de 180 de grame, ceea ce ridică preţul unui pachet de ţigări "hand made" la puţin peste 6 lei. Dacă la socoteală se adaugă "investiţia" în dispozitivul de fabricare a ţigărilor, al cărui preţ nu depăşeşte 1.500 forinţi (24 lei), varianta ungurească devine, oricum