Severin adresase în 26 noiembrie Comisiei o interpelare la care solicita răspuns scris, privind faptul că în septembrie Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, a trimis ministrului român al Justiţiei, Mona Pivniceru, o scrisoare în marja Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, în care solicita şi informaţii despre evoluţia dosarelor de corupţie a 11 policieni români, toţi oponenţi ai preşedintelui Traian Băsescu.
Eurodeputatul român, la rândul său anchetat de DNA, a întrebat care este temeiul legal în baza căruia Comisia a solicitat informaţii despre cazuri în curs de judecare şi care au fost criteriile de selecţie a celor 11 cazuri. “Faptul că respectivele cereri nu se referă la persoane aparţinând cercurilor prezidenţiale este un indiciu că justiţia română este selectivă sau că presiunile Comisiei sunt selective?”, menţiona Severin în interpelarea sa.
Însuşi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a răspuns lui Severin, răspunsul scris fiind publicat joi, în acesta indicându-se faptul că al treilea obiectiv de referinţă (benchmark) din cadrul MCV “se referă la cercetări profesioniste şi imparţiale cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt”.
“Comisia nu acceptă premisa întrebării distinsului deputat în Parlamentul European, conform căreia încearcă să exercite presiuni asupra procesului juridic din România. Monitorizarea cazurilor de către Comisie este utilizată doar pentru a urmări evoluţia performanţei globale a sistemului judiciar şi a evalua progresele înregistrate în domenii cum ar fi coerenţa şi eficienţa procesului judiciar”, evidenţiază Barroso.
El arată că organismul european solicită periodic părţii române “actualizări detaliate ale situaţiei”, inclusiv despre “cazurile de corupţie la nivel înalt”, în vederea monitorizării progreselor înregistrate.
“Contrar celor