Peste 400 de acţiuni de control au efectuat inspectorii din sănătate, pe parcursul anului trecut, dacă unităţile publice şi private din Sălaj respectă legislaţia privind fumatul în locuri publice. În ciuda nenumăratelor propuneri legislative de modificare a legislaţiei care permite fumatul în locuri publice, şi la această dată singurele instituţii în care interzice complet fumatul sunt unităţile sanitare de stat sau private.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, ne-a declarat că acţiunile de control s-au finalizat doar cu avertismente scrise, nefiind aplicată nicio sancţiune la legea privind fumatul în locuri publice. “Legislaţia în vigoare interzice fumatul în instituţiile publice centrale şi locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, de învăţământ, medico-sanitare, culturale, de educaţie, sportive, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, spaţiile închise de la locul de muncă sau alte spaţii prevăzute de lege, cu excepţia în care există spaţii delimitate şi special amenajate pentru fumat în incinta acestora”, a declarat Ligia Marincaş.
Potrivit sursei citate, sancţiunile prevăzute de lege pentru încălcarea regulilor privind fumatul în spaţii publice sunt cuprinse între 100 şi 1.000 de lei. “Noi nu am aplicat amenzi, acţiunile de control fiind în principal pe consiliere şi acţiuni de promovare a sănătăţii. Am derulat mai multe campanii împotriva consumului de tutun, pentru a conştientiza populaţia despre efectele nocive ale fumatului asupra persoanei”, a precizat Marincaş.
Uniunea Europeană a transmis mai multe directive autorităţilor române privind interzicerea fumatului în spaţiile publice. Cea mai recentă este Directiva nr. 9, din 7 martie 2012, care a intrat în vigoare din data de 1 ianuarie 2013 şi care vine cu r