Proiectul uniunii bancare europene, pus anul trecut pe masă de UE ca element im portant în strategia de luptă cu criza financiară, este deja în pericol din cauza complicaţiilor tehnice şi a faptului că unele guverne s-au răzgândit, scrie The Wall Street Journal.
Problemele au ieşit în evidenţă la o întâlnire de săptămâna aceasta a unor oficiali de rang înalt din ministerele de finanţe din zona euro şi riscă să submineze angajamentele liderilor uniunii monetare de a lua din povara care apasă pe guverne permiţând fondului de salvare al zonei euro, ESM, să capitalizeze direct băncile cu probleme.
Însă conducerea fondului a avertizat că injecţiile directe de capital în bănci ar epuiza capacitatea de finanţare a fondului mai rapid decât ar face-o finanţarea guvernelor - rolul principal al ESM, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Fondul are o capacitate de creditare de 500 miliarde euro.
În acelaşi timp, unele guverne caută să limiteze riscurile pentru ESM. Ţările mai bogate, inclusiv Germania, insistă că guvernele ar trebui să rămână responsabile pentru o parte din ajutorul direct acordat băncilor pentru a putea acoperi astfel orice pierdere iniţială din aceste investiţii.
Noua atitudine contrastează cu angaja mentele iniţiale de a întrerupe "cercul vicios" care leagă finanţele unui guvern de sănătatea sistemului bancar. Salvarea costisitoare a băncilor a împins Irlanda spre un bailout internaţional şi riscă să aducă Spania, o economie mult mai mare, în aceeaşi situaţie. Liderii zonei euro au promis să stabilească un sistem de supraveghere bancară care să acopere toată uniunea monetară.
În acest mecanism Banca Centrală Europeană ar avea rolul principal. Când sistemul va fi pus la punct, ESM va putea recapitaliza direct băncile. Astfel, guvernele cu probleme financiare vor evita falimentul în care ar ajunge dacă ar împrumuta bani