Parolele pe care utilizatorii de internet le folosesc atunci cand sunt online sunt din ce in ce mai usor de spart, potrivit celor de la Deloitte Canada.
Timpul pe care un utilizator de internet il va aloca pentru a se gandi la o parola anul acesta va fi mai mare decat durata de viata a parolei, spun cercetatorii de la Deloitte. 90% dintre parolele internautilor vor rezista doar cateva secunde in fata hackerilor si nu este vorba doar de parolele de tipul "password" sau "123456", ci si de acele parole considerate puternice care au opt sau mai multe caractere.
De ce sunt atat de usor de spart parolele? Cei de la Deloitte pun acest fapt pe seama folosirii aceleiasi parole pentru mai multe conturi si pe lipsa de imaginatie.
Anii la randul internautii au utilizat parole de tipul "password" sau "123456", in timp ce hackerii au inceput sa foloseasca instrumente din ce in ce mai puternice, atat harware, cat si software.
Cei de la Deloitte propun diverse solutii de la autentificarea multi-factor, la folosirea de tehnologii biometrice sau la autetificare out-of-band, adica folosirea de mesaje trimise telefoanelor mobile. Cercetatorii trag un semnal de alarma dupa ce anul trecut companii precum Apple sau Zappos au fost atacate de hackeri, care au furat datele a milioane de utilizatori.
Cum alegi o parola care nu poate fi sparta
Daca nu vrei ca PC-ul tau sau conturile tale online sa fie sparte de hackeri trebui sa alegi o parola formata din caractere speciale adica sa contina majuscule, cifre si diverse alte simboluri. Retine ca o parola este cu atat mai greu de spart cu cat are mai multe astfel de caractere.
Vezi mai jos cat ii ia unui hacker sa sparga o parola.
Lungime: 6 caractere
Caractere normale: 10 minute
Majuscule : 10 ore
Numere si simboluri: 18 zile
Lungime: 7 caractere @N