Centrul de zi "Sfânta Maria" este singurul loc din municipiul Cluj-Napoca unde persoanele adulte cu dizabilităţi neuro-psihice în stare avansată sunt instruite şi angajate. Bolnavii cu handicap sever sunt îngrijiţi de către un personal calificat şi participă la ateliere unde învaţă să tricoteze, să confecţioneze icoane, să picteze dar şi cum să se integreze în societate.
Acest proiect s-a născut din drama unei mame. Copilul ei a fost diagnosticat cu un handicap neuro-psihic în primii ani de viață. După ce a bătut, fără niciun folos, la mai multe uși a decis să înființeze un loc în care copii cu probleme să își găsească un rost.
"Este un proiect al Asociației pentru Protejarea și Ajutorarea Handicapaților neuro-psihici și a luat ființă în 1995 din inițiativa unui părinte, a doamnei Anamaria Ilieș care a dorit să vină în sprijinul părinților care aveau copii și tineri cu dizabilități intelectuale în ai ajuta în a-și recupera propriul copil", povesteşte Anca Mercea, coordonatorul centrului.
În acest centru sunt îngrijijţi 23 de adulți cu probleme psihice care învață să muncească precum oamenii sănătoși. Administratorul a întins o mână de ajutor și a angajat zece oameni cu probleme.
Aceştia recunosc că le place foarte mult să lucreze, indiferent că şlefuiesc, pictează şi lăcuiesc icoane pe lemn sau lucrează la război. Mai mult, reuşesc să câştige şi câţiva bănuţi, ceea ce îi încânta şi mai tare.
Asociația se confruntă cu grave probleme financiare deoarece nu primeşte niciun sprijin financiar, iar cheltuielile centrului ajung la peste 10.000 de lei pe lună. "Nu avem o sursă de venit permanentă, în sensul să știi că te bazezi în fiecare lună pe o sumă anume de bani: din proiecte, sponsorizări, donații și de exemplu 2%", completează Anca Mercea.
Coordonatorii centrului au deschis şi un magazin în Cluj de unde cei care vor să-i ajute pe bolnavi