Casele de la RA-APPS sunt o afacere. Cel mai mult au de câştigat chiriaşii. Cât stau legal, ca miniştri, secretari de stat sau chiar simpli consilieri sau referenţi în cabinete guvernamentale, statul le plăteşte până la 19.600 de lei pe an chirie şi utilităţi. După, mulţi rămân în locuinţele care le-au servit cu titlu "de serviciu" pe chirii în teorie mari, în practică negociate direct cu Regia. Pe cele mici le acceptă, pe cele mari nu le plătesc şi dau statul în judecată.
În lista publicată de guvernul Ponta apar cu mii de euro lunar. De fapt, plătesc câteva sute de lei sau nici atât.
Oficial, legea le dă o lună să plece. În realitate, statul nu are prinsă în vreun act normativ nicio pârghie concretă să îi scoată din case şi foştii demnitari o ştiu. Primesc o notificare pe care o ignoră. Consilierii sau şefii mai mici din ministere sunt şi mai norocoşi: pentru că nu sunt publicaţi în Monitorul Oficial la plecarea din funcţie, pot scăpa şi fără notificare, păstrându-şi vechile chirii şi, evident, casele.
Marga şi Vasiliu, cei doi demnitari care dau şi din buzunar
Din 192 de demnitari şi consilieri ai acestora, doar trei au de plătit din propriul buzunar o diferenţă de chirie infimă raportat la indemnitaţii. Ceilalţi 198 au chirii stabilite sub 1.550 de lei pe lună, cuantum suportat de la bugetul de stat.
Astfel, pentru apartamentul de 5 camere de 180 metri pătraţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ar avea de dat, din venituri proprii 247 de lei, restul de plată până la 1.550 de lei lunar revenind statului. Ca parlamentar, Zgonea are însă dreptul de a-şi deconta chiria în Bucureşti până la 1000 de euro, în consecinţă, nu plăteşte, personal, nimic.
Cu aceiaşi 1.550 de lei proveniţi din buget, Dan Constantin Vasiliu, secretarul general adjunct al Senatului, plăteşte de mai mulţi ani un rest la chirie de 343 de l