Guvernul Ponta trebuie să ia măsuri urgente atât legislative şi instituţionale cât şi de management coerente referitoare la POSDRU, în caz contrar aproape 2.500 de proiecte vor fi blocate sau sistate, ceea ce ar duce la pierderea a peste 20.000 de locuri de munca, distrugerea întregului sector ONG şi pierderea de importante resurse bugetare, estimate la 1,5 mld. euro, atrag atenţia reprezentanţii Consiliului de Coordonare Nationala a Pactelor Regionale pentru Ocupare şi Incluziune Socială (CNPROIS), într-o scrisoare adresată primului ministru Victor Ponta.
Conform sursei citate, principalele probleme pe care le întâmpină, în continuare, beneficiarii de finanţare prin POSDRU sunt:
Semnatarii scrisorii remise ieri primului-ministru solicită Guvernului să transforme autorităţile implicate în managementul programului în parte a soluţiei de relansare a POSDRU.
Printre propunerile făcute se numără:
Asumarea concluziilor raportului de audit al Comisiei Europene în adevăratul lor înţeles, adică procentul de corecţie adus plăţilor deja efectuate de către Comisie să fie suportat de către statul român, ca amenda administrativă, fără a fi transpus prin măsuri explicite sau implicite asupra beneficiarilor.
Asigurarea continuă şi fără sincope a fondurilor necesare pentru plăţile interne către beneficiari, în condiţiile unei informări complete şi corecte asupra necesarului între ministerele implicate.
Introducerea în contractul de finanţare a unei menţiuni explicite cu privire la recunoaşterea titlului executoriu al cererilor de rambursare, avizate cu bun de plată.
Emiterea unui act normativ pentru anularea dobânzilor şi penalităţilor aplicate beneficiarilor şi partenerilor acestora care sunt în blocaj financiar pentru că statul nu şi-a respectat obligaţiile de plată.
Elaborarea r