Preturile in domeniul imobiliar au atins nivelul minim istoric, in timpul crizei, dar, chiar si asa, in foarte multe tari acestea sunt supraapreciate, in raport cu nivelul veniturilor locuitorilor sau a chiriilor platite.
In Europa, mai ales in statele atinse de criza datoriilor, preturile locuintelor continua sa scada sau, in cel mai bun caz, stagneaza. In schimb, in Statele Unite acestea au reinceput sa se majoreze, iar, in Asia, s-au inregistrat scumpiri spectaculoase.
Anul trecut, cea mai mare crestere de preturi in cazul locuintelor s-a inregistrat in Hong Kong, respectiv cu 21,8 la suta fata de anul precedent. Din aceasta cauza, guvernul incearca sa ia masuri pentru calmarea pietei, de frica unui "boom" imobiliar asemenator celui european sau american, ce a condus, in cele din urma, la prabusirea pietei.
Pe locul al doilea in randul scumpirilor se afla Austria, care a trecut aproape neafectata de criza mondiala, precum si de cea a datoriilor din zona euro. Astfel, aici preturile au crescut cu 10,1 procente in 2012 fata de 2011.
De asemenea, s-au inregistrat cresteri ale preturilor la imobiliare si in Africa de Sud (5%), Statele Unite (4,3%), Elvetia (3,6%), Canada (3,3%), Singapore (2,8%), Germania (2,7%) si Australia (0,3%), relateaza The Economist.
De cealalta parte, Spania, una din cele mai afectate tari de criza datoriilor din zona euro, a suferit si cele mai mari deprecieri ale preturilor la imobiliare, anul trecut, respectiv de 9,3 procente.
Ea este urmata de Olanda, cu o scadere de 6,8 la suta, si Irlanda, cu 5,7 procente. Pe lista mai apar si Italia (-4%), Japonia si Suedia (-2,6%), Franta (-1,3%), Marea Britanie (-0,9%) si China (-0,3%).
Unde sunt cele mai supraapreciate preturi?
Pentru a determina daca preturile sunt mari sau mici, sunt folositi doi indicato