De 14 ani, n-au mai venit minerii. adevarul.ro recompune, cu luciditate, filmul evenimentelor din 16-22 ianuarie 1999.
19 ianuarie 1999. După o serie de confruntări violente, minerii din Valea Jiului intră în Târgu Jiu. Trei zile mai târziu, la ora 18.30, pe baza unui acord consfinţit la Mănăstirea Cozia între premierul Radu Vasile şi liderul sindical Miron Cozma după patru ore de negocieri, cohorta de 20.000 de mineri e convinsă să se întoarcă în vale. „Pacea de la Cozia“ – care durează trei săptămâni! –pune capăt marşului către Bucureşti.
Minerii lasă în urmă o Românie derutată, traumatizată, arătând cât de scurt este drumul de la echilibrul politic fragil la instabilitatea socială. „Evenimentele din 16-22 ianurie 1999“ relevă fragilitatea forţelor de ordine, dar şi o primejdioasă greutate cu care autorităţile reacţionează în faţa unor ameninţări de tip medieval la adresa securităţii naţionale.
După 14 ani de la ultimele mineriade, aventurile lui Miron Cozma, liderul ortacilor din acea perioadă, creator al unei puteri primitive, sunt prezentate cu un serios angajament de presa tabloidă şi de televiziuni. „Luceafărul“ începe să strălucească din nou pe străzile Capitalei. adevarul.ro vă invită la dezbatere: ce-am învăţat de la mineri în primul deceniu de tranziţie?
Mai întâi, istoria. Cea de-a cincea mineriadă a izbucnit în urma unui anunţ făcut de ministrul Industriilor, Radu Berceanu, în decembrie 1998, potrivit căruia două mine nerentabile din Valea Jiului urmau a fi închise din motive economice. Minerii au păstrat liniştea Sărbătorilor de Iarnă, însă, în 4 ianuarie, au ieşit în stradă cu mai multe revendicări, refuzate constant de către autorităţi până când lista a fost simplificată de către liderul sindical Miron Cozma: 10.000 de dolari pentru fiecare disponibilizat şi 500 de dolari – pensie pe viaţă. „Noile pretenţii ale lu