"No hay" (in spaniola, "nu avem") este in ultima perioada raspunsul tot mai des rostit de vanzatorii din magazinele alimentare venezuelene atunci cand sunt intrebati daca vand alimente de baza, precum zaharul, de exemplu, ceva ce Venezuela ar trebui sa produca in cantitati mari.
Desigur, acesta nu este un fenomen nou, dar a luat amploare pe parcursului anului precedent, iar guvernul amana luarea unei decizii care ar putea deschide drumul Venezuelei catre importuri, in absenta presedintelui Hugo Chavez, noteaza Financial Times, pe unul dintre blogurile sale.
Nu doar zaharul a devenit o raritate in Venezuela, dar si alte produse de baza, precum laptele sau faina de malai folosita pentru traditionalele lipii arepas, scrie si CNBC.
Clientii supermarketurilor din Venezuela asteapta de multe ori la cozi lungi, iar produsele sunt deseori insuficiente.
Guvernul este de vina, crede Maria Gonzalez, casnica, care acuza administratia pentru lipsa uleiului si a zaharului din supermarketul din Caracas in care isi face cumparaturile.
In timp ce Chavez se trateaza de cancer in Cuba, guvernul amana adoptarea unei decizii importante cu privire la acest aspect, acuzand jucatorii din industria alimentara ca ar manipula piata pentru a obtine profit, continua FT.
In urma cu cateva zile, guvernul a anuntat ca va expropria o franciza Pepsi din statul Vargas dupa ce a descoperit o cantitate de 8,5 tone de zahar neutilizat intr-un depozit. Potrivit companiei, aceasta este cantitatea de zahar necesara pentru bauturile pe care le vinde intr-o luna.
Cu siguranta ca aceasta problema exista, dar este doar un simptom, nu cauza.
Prin actiunile sale, guvernul tensioneaza si mai mult mediul de afaceri, iar fara furnizori de zahar din sectorul privat, situatia nu se va imbunatati.
Potrivit mediul