Împotriva tuturor predicţiilor pesimiste făcute la începutul anului 2012, privind posibila prăbuşire a monedei euro, se pare că zona euro a supravieţuit intactă, însă, din păcate, moneda unică este încă "la terapie intensivă"
Întrebat, recent, cât am parcurs din criza economică, ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schaeuble, a răspuns că, după părerea sa, probabil am parcurs cam 50-60% din "traseu".
Avem semnale pozitive
Se pare că semnalele bune nu întârzie să apară, mai ales pentru cei care văd paharul pe jumătate plin. Liderii europeni au demonstrat că sunt absolut angajaţi să apere moneda euro şi se pare că pieţele au început să-i creadă.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a fost vedeta anului, notează BBC. Promiţând că va face tot ceea ce e necesar pentru a apăra moneda euro, a reuşit să scadă costurile de împrumut ale unor ţări precum Spania şi Italia. Cu toate acestea, promisiunea sa nu a fost testată încă, însă pieţele sunt precaute în a paria împotriva BCE. Şi acum vine o întrebare pe care cu siguranţă mulţi şi-au adresat-o: "Cine se află în spatele monedei euro?" Şi se pare că răspunsul vine acum de la sine "este BCE".
Viitorul euro se decide la poarta Romei?
Una dintre agenţiile de rating spunea că "viitorul euro se va decide la poarta Romei". Sub conducerea premierului Mario Monti, costurile de împrumut ale Italiei au scăzut şi reformele sunt puse în aplicare. Europa s-a angajat să creeze o uniune bancară şi un supervizor european pentru marile bănci. Acestea presupun un transfer însemnat de autoritate naţională către o instituţie europeană - aceea fiind BCE. Având în vedere că băncile au fost în centrul crizei financiare, acesta este un pas semnificativ.
După ce va fi funcţional mecanismul de supervizare, băncile vor putea cere direct bani de la fondul permanent de