Un spectacol de la Teatrul Maghiar a ajuns în cinci ani de la premieră la aproape 100 de reprezentaţii cu sala plină şi a strâns peste 8.500 de spectatori, în condiţiile în care la o reprezentaţie pot asista doar 90 de persoane.
Un regizor celebru şi totodată iconoclast, o trupă teatrală reper în peisajul autohton, o triadă de actori de calibru, fiecare dintre ei cu cel puţin un premiu UNITER pentru rol principal, în carieră; provocare, pasiune, recunoaştere. Acestea sunt câteva dintre ingredientele spectacolului „Unchiul Vania", montat în 2007 de Andrei Şerban la Teatrul Maghiar de Stat Clujşi care de mai bine de cinci ani se joacă cu casa închisă şi cu liste de aşteptare pentru reprezentaţiile următoare.
Spectacolul Unchiul Vania s-a jucat de 95 de ori până în prezent la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, de fiecare dată cu 90 de locuri, fiind montat în regim studio, ceea ce înseamnă 8.550 de spectatori. "Biletele se epuizează cu aproximativ 2-3 zile după apariţia programului lunar. Asta se întâmplă după mai mult de 5 ani de la premiera spectacolului, data premierei fiind 3 octombrie 2007", explică Ildikó Lőrincz, referent pentru relaţiile cu presa al Teatrului Maghiar de Stat Cluj (TMSC). „Cei care nu mai prind locuri se înscriu pe o listă, iar când se afişează programul nou casieriţa le rezervă bilete deja acelora, astfel că iar nu mai rămân locuri".
Un singur spectacol aflat în prezent în repertoriul teatrului, însă mult mai recent, cu premiera în 2011, concurează cu „Unchiul Vania" în materie de succes de public: „Aniversarea", de Thomas Vinterberg - Mogens Rukov - Bo Hr. Hansen, regia: Robert Woodruff. În ultimii 22 de ani, de la preluarea conducerii de către tandemul Tompa Gabor - Andras Visky, doar alte două spectacole au avut un succes similar: „Cântăreata cheală" de Eugene Ionesco regizat de Tompa Gabor şi "Scaunele" de Eugene Ionesco, în r