Pe 12 noiembrie 2012, la 6 ani după ancheta Gazetei, 8 oameni de fotbal au fost condamnaţi la 40 de ani de închisoare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Popescu, Neţoiu şi Pădureanu "au scăpat" cu suspendare. Ieri, Curtea de Apel a prezentat motivarea urmînd ca Înalta Curte, ultima cale de atac, să judece recursurile.
La două luni de la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care condamna inculpaţii din Dosarul Transferurilor la 40 de ani de închisoare, cumulat, instanţa a publicat ieri motivarea. Achitaţi în primă instanţă, condamnaţi la apel, cei 8 "grei" din fotbal au primit pedepse diferite. Motivarea nuanţează, răspunde unor întrebări, dar deschide altele fierbinţi.
Pe toţi i-a ajutat trecutul şi averea
Instanţa a decis să "grupeze" cei 8 inculpaţi în trei categorii, funcţie de circumstanţe. În categoria "pedepse orientate spre maximum" au intrat fraţii Becali şi Borcea, la "orientate spre mediu" s-au poziţionat Copos şi MM Stoica, în vreme ce "spre minimul limtelor" au rămas Gică Popescu, Pădureanu şi Neţoiu, singurii fără pedepse cu executare.
Pentru toţi cei 8 au funcţionat trei circumstanţe atenuante:
1. "timpul scurs de la comiterea infracţiunilor"
2. "faptul că inculpaţii nu sînt cunoscuţi cu antecedente penale"
3. "sumele de bani obţinute prin săvîrşirea infracţiunilor ar putea fi recuperate"
Practic, de la perioada transferurilor incriminate (1998-2004) pînă în 2012 a trecut suficient de mult timp cît pedepsele să fie mai mici. Trecutul curat şi faptul că praguba poate fi recuperată, "parţial prin valorificarea bunurilor" care se află sub sechestru, au completat circumstanţele.
Un transfer în plus, un an de închisoare!
Pe Stoica şi Copos "i-a ajutat", în plus, faptul că "au avut o activitate infracţională mai redusă", comparativ cu "categoria grea". Cei doi au rămas cu "închisoar