Fed-ul din Dallas recomandă spargerea marilor corporaţii bancare
Piaţa creditului ar funcţiona mai bine într-un model axat pe băncile activând la nivelul comunităţilor
Reprezentanţa din Dallas a Rezervei Federale Americane presează pentru întoarcerea pieţei creditului din SUA la tradiţia care plasa în centrul sistemului băncile locale şi lansează noi propuneri pentru spargerea marilor holdinguri financiare, scrie Yahoo Finance citând un set de materiale publicate pe website-ul instituţiei. Astfel, bănci ale comunităţilor, concentrând active nu mai mari de 10 miliarde dolari ar urma să fie mai bune din punctul de vedere al calităţii creditului decât giganţii de pe Wall Street.
"Stabilitatea financiară se bazează pe un teren de joc ce recompensează judecata sănătoasă şi integritatea, penalizând riscul financiar şi complexitatea finanţată din banii contribuabilului", a declarat Richard Fisher, preşedintele Fed-ului din Dallas. El spune că Guvernul trebuie să îşi păstreze rolul de câine de pază al sistemului financiar, dar nu ar trebui să încredinţeze nicio instituţie cu imunitate faţă de disciplina de piaţă.
De ce sunt mai bune băncile locale
Băncile organizate la nivelul comunităţilor locale iau decizii mai bune deoarece cunosc într-adevăr mediul de afaceri din zonele lor, susţin documentele citate. Accesul la lichiditatea băncilor centrale ar trebui să se facă doar în baza operaţiunilor de creditare clasică, specifică băncilor comerciale. Teoretic, limitarea schemelor de asigurare şi compensare ar direcţiona găsirea remediilor în piaţă, pedepsind băncile care asumă riscuri prea mari şi devin prea complicate. Niciun fel de activităţi în zona sistemului bancar din umbră nu ar trebui să se finanţeze de la banca centrală.
Fisher a evidenţiat că în SUA, 5.600 de bănci comerciale (dintre care doar 100 sunt bănci comunitar