Procurori ai Direcției Națională Anticorupție au fost în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit surselor EVZ, vizat a fost biroul judecătorului Adrian Toni Neacșu.
UPDATE 17.56. Dosarul s-ar afla pe rolul Secției de Combatere a Infracțiunilor de Corupției-DNA.
UPDATE 17.20. Potrivit purtătorului de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan: DNA nu a făcut nici azi, nici ieri, percheziții- în înțelesul juridic al noțiunii, care presupune începerea urmăririi penale, -la CSM”.
Contactat telefonic, magistratul Adrian Toni Neacșu a refuzat să facă declarații. Acesta a precizat scurt: „Nu comentez în niciun fel”. Nici CSM, nici DNA, nu au oferit informații. Potrivit surselor EVZ, judecătorul Neacșu a fost citat să se prezinte la DNA pe 24 ianuarie.
Codul de Procedură Penală prevede, la articolul 96, că organul de urmărire penală sau instanța de judecată are obligația să ridice obiectele și înscrisurile ce pot servi ca mijloc de probă în procesul penal. Totodată, în articolul 97, se prevede că orice persoană fizică sau juridică, în posesia căreia se află un obiect sau un înscris ce poate servi ca mijloc de probă, este obligată să îl prezinte și să-l predea, sub luare de dovadă, organului de urmărire penală sau instanței de judecată, la cererea acestora.
Dacă organul de urmărire penală sau instanța de judecată apreciază că și o copie de pe un înscris poate servi ca mijloc de probă, reține numai copia. Dacă obiectul sau înscrisul are caracter secret ori confidențial, prezentarea sau predarea se face în condițiile în care să asigure păstrarea secretului ori a confidențialității.
Dacă pentru percheziționarea biroului unui magistrat este nevoie de avizul CSM, în cazul ridicării de obiecte- acest aviz nu este obligatoriu.
Citiți și: LOVITURA SUB CENTURĂ. Judecătorul Adrian Toni Neacşu a anunţat cu trâmbiţe o retragere care nu va avea l