Anul şcolar 2012/2013 pare a fi printre cei mai stabili, dând învăţământului binemeritate momente de respiro. De la clasa pregătitoare şi până la admiterea în facultate, toate au rămas aşa cum le-a lăsat Daniel Funeriu. Anunţul în acest sens, făcut la începutul anului şcolar de Ecaterina Andronescu, ministrul de atunci, prevesteşte de fapt o nouă perioadă de schimbări în sistem.
Încă nu s-a stabilit nimic, dar tatonările au şi început. Deja premierul se contrazice cu actualul ministru al Educaţiei unde să aşeze clasa zero - să rămână în şcoală, cum propune Remus Pricopie sau să revină la grădiniţe, cum pledează Victor Ponta? Poate nu se va ajunge la un nou referendum şi nu-i va apuca 15 septembrie ciondănindu-se pe acest subiect.
Ca şi cum asta n-ar fi de ajuns, personalul din învăţământul preşcolar, alături de cel din ciclul primar, a mai primit un motiv de îngrijorare: angajaţii fără studii superioare au la dispoziţie şase ani ca să şi le facă. Cum-necum, nu contează. Perfecţionarea forţată a fost decisă la sfârşitul anului trecut şi face obiectul unei ordonanţe de urgenţă în vigoare acum, semnată de Ecaterina Andronescu. Ar însemna o gură de oxigen pentru universităţile cu profile care tânjesc deja după studenţi, în contextul scăderii populaţiei şcolare şi a interesului acesteia pentru unele domenii. Ordonanţa vizează între 20 şi 40 de mii de cadre didactice, dar fostul ministru a revenit la începutul săptămânii, promiţând că prevederea va fi scoasă din textul ordonanţei, atunci când aceasta va intra în dezbaterea Parlamentului. Ea a explicat că aceasta se referă doar la acei educatori şi învăţători care vor să avanseze în carieră, devenind profesori pentru învăţământul preşcolar, respectiv pentru cel şcolar.
Vacanţa parlamentară se va sfârşi luni, când aleşii se vor aduna în sesiune extraordinară pentru dezbaterea legii buget