Roller-derby a fost inventat de americani în 1920. E un sport cu fete pe patine cu rotile, implică lovituri, placaje, machiaje războinice şi ţinute provocatoare. În liga din Marea Britanie, sportiva care sperie apărarea adversă este românca Andreea Mihăescu (32 de ani). Roller-derby a fost inventat de americani în 1920. E un sport cu fete pe patine cu rotile, implică lovituri, placaje, machiaje războinice şi ţinute provocatoare. În liga din Marea Britanie, sportiva care sperie apărarea adversă este românca Andreea Mihăescu (32 de ani).
Lumea vine la roller-derby ca la un spectacol de gladiatori. La prima vedere e o luptă surdă, unde coapsele şi fundurile unor fete - mai mult sau mai puţin îmbrăcate - care merg pe patine cu rotile, se lovesc pentru spectacol. Totuşi, sportul e mai mult decât un show cu gagici. Are intensitate, contact, viteză, tactică, povesteşte românca Andreea Mihăescu, care s-a impus ca vedetă în campionatul din Marea Britanie, unde e cunoscută ca războinica “AnDracula”.
A ajuns în Anglia ca bonă
“Am început în 2008 şi nu m-am mai putut lăsa! E un joc tactic, te menţine sănătos şi în acelaşi timp e distractiv”, spune Andreea, legitimată la Big Bucks High Rollers, din Wycombe. Chiar dacă federaţia de profil din Marea Britanie numără 28 de formaţii (din 90 existente), sportul e încă amator. “Această echipă am format-o noi, în 2011. Ne plătim antrenamentele, deplasările şi echipamentele”, spune Andreea, al cărei soţ e arbitru de roller- derby. În aprilie va juca la un meci internaţional, cu Toulouse (Franţa). Andreea a ajuns în Marea Britanie acum 11 ani, cu un contract pe 2 ani ca bonă, după ce în România, la Braşov, a fost profesoară de franceză şi de engleză. În Anglia şi-a cunoscut soţul, Graham, cu care are un băiat, Andrei (10 ani).
Meciul de roller-derby are două reprize de câte 30 de minute. Echipele trimit pe pista ovală (