În această dimineață la expoziția “Săptămâna Verde” din Berlin toți miniștrii agriculturii din țările riverane la Dunare și afluenții săi semnează declarația comună de aderare la programul agricol Danube Soya. Excepție face doar Daniel Constantin, potrivit reprezentanților ONG-ului Agent Green. Sursa: AGERPRES
Danube Soya reprezintă alternativa Europeană nemodificată genetic la importurile din America unde suprafețe imense din pădurile tropicale, mai ales din Amazon, sunt defrișate permanent pentru a face loc monoculturilor cu soia, în mare parte modificată genetic. Treptat Europa a ajuns astăzi aproape total dependența de soia de peste ocean.
„Acest monopol a condus în ultimii la creșterea excesivă și nejustificată a prețului la furajele pentru animalele de fermă și în consecintă a cărnii și a lactatelor. Danube Soya poate dezrobi Europa, ar aduce beneficii fermierilor europeni, satisface exigentele libere de OMG ale consumatorilor, ar salva Amazonul și ar reduce masiv emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mari si oceane. Cu așa o miză, mă aștept la o intervenție pe măsură a Prim-ministrului Victor Ponta”, a adăugat Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Grație condițiilor pedo-climatice benefice, țările riverane la Dunăre au devenit deja cele mai productive țări cultivatoare de soia din Europa cu un potențial de creștere semnificativă.
Potrivit Camerei pentru Agricultură din Austria suprafața cultivată cu soia ar putea crește la 5 milioane de hectare în urmatorii 5 ani. “Există un interes sporit pentru Danube Soya din partea majorității productorilor de alimente și furaje din Europa, precum și din partea celor mai mari lanțuri de supermarketuri. Astăzi, cu ocazia semnării declarației de la Berlin, am demarat noul curs pentru producția de proteină în Europa. Regret că tocmai România cu un potențial de top nu ni s-a alăturat astăzi. S