Primele proiecţii de filme în oraşul Cluj-Napoca au avut loc pe data de 3 ianuarie 1899 la Teatrul Naţional, filmele aparţinând unor cineaşti ambulanţi. În anul 1908 se realizează mai multe cadre scurte cu obiective şi obiceiuri din oraşul de pe Someş: Aleea centrală, Statuia lui Corvin, înmormântarea episcopului Bartok, dans românesc şi dansuri populare din zona Clujului. Acest pachet de filme e prezentat mai târziu la Budapesta sun titlul „Imagini din Cluj”. Primul cinema din Cluj, „Urania”, a fost ridicat în anul 1910 de către Udvari Andras, sala de cinema purtând pe atunci denumirea de „teatru electric”. Al doilea cinema al Clujului a fost înfiinţat de către Janovics Jeno care considera că filmul nu este o concurenţă a teatrului, ci un mod de exprimare şi unul de a distra publicul”.
În Transilvania, în perioada 1913 şi 1920, a existat o bogată activitate în domeniul industriei filmului. Renumit pentru pionieratul din domeniul cinematografiei transilvănene este directorul Teatrului Maghiar Cluj-Napoca, Janovics Jeno, care a înfiinţat prima casă de producţie de film din Transilvania, denumită după numele său „Janovics”.
Mai mult, cinematografia maghiară începe o dată cu Janovics. „Pe vremea aceea exista un singur studio în care se filma, dar se filma mai mult în exterior. Există o poveste legată de primul accident de muncă în lumea cinematografiei clujene, soldată cu moartea unei actriţe. Se filma pe Someş, la filmul <
De asemenea, Janovics Jeno a pus b