Ion Scrieciu este un om cu o poveste de viaţă fascinantă şi veritabilă. Născut în urmă cu 84 de ani în Dolj, dar adoptat de Târgu-Mureş, veteranul s-a înrolat voluntar în armată, iar după Al Doilea Război Mondial a urmat o carieră militară de excepţie, fiind în prezent general în rezervă.
Ion Scrieciu s-a năcut pe meleaguri doljene, dar cariera militară l-a adus la Târgu-Mureş, unde s-a stabilit alături de soţie. Armata l-a atras de mic, dragostea de ţară fiind o caracteristică a familiei sale. „Bunicii mei au participat ca voluntari la luptele de la Plevna din 1877. Tata şi unchiul meu au participat ca voluntari la Mărăşeşti şi s-au dus până la Budapesta cu Divizia I de Cavalerie”, povesteşte veteranul. Generalul s-a înrolat în armată fără să le spună părinţilor săi acest lucru. „În 1944 am aderat la Apărarea Patriotică, o structură ce sprijinea acţiunile armatei române pe front, în sensul că le duceam ciorapi, lenjerie, pe care le adunam de la cei care doreau să le doneze. Fiind delegat să duc un astfel de transport pe frontul din Ungaria, am decis să mă înrolez în armata română, care lupta acolo”, mărturiseşte Ion Scrieciu.
A luptat împotriva naziştilor
Din 2 februarie şi până în 9 mai 1945 a cunoscut ororile războiului. „În cele patru luni de zile petrecute pe front am participat cu Regimentrul I Infanterie la acţiunile din Ungaria şi Cehoslovacia împotriva nemţilor, fiind comandant de aruncător de mine. Meseria de artilerist era mai protejată pe front pentru că eram mai departe de linia I. În cele patru luni, am stat în tranşee, ne-am mutat în adăposturi, am transportat muniţie şi am fost bombardaţi de nemţi”, povesteşte veteranul de război. Aruncătorul de bombe pe care îl transporta alături de alţi doi colegi era compus din trei bucăţi, fiecare de câte 25 de kilograme.
Cariera militară de excepţie la Târgu-Mureş @N_P