Un gram de rocă stelară face și de o sută de ori mai mult decât unul de aur. În România au fost descoperiți doar nouă meteoriți. Valoarea lor este de cel puțin 20 euro la un gram
Atunci când Răzvan Andrei se uită la un bolovan şi decide că este meteorit, poţi spune că norocul a căzut din cer. Este printre puţinii cercetători români care dă sentinţa dacă o bucată de rocă este din afara Terrei.
„Săptămânal sunt sunat de cineva care spune că are părţi de meteoriţi şi să mă duc să le atestez. Când ajung la ei, mulţi au deja calculele făcute cu ce îşi cumpără din bani”, explică cercetătorul. „Acum trebuie să mă duc la un tip din Teleorman. Următoarea săptămână sunt la Sânnicolau, unde un alt tip m-a sunat că are vreo de 20 kg. Vă daţi seama că mă aştept să fie nişte ţepe, este altceva ce a văzut omul acela. Partea proastă în astfel de cazuri, dacă vrei săţi faci meseria cum trebuie, este necesar să te duci să verifici”, spune specialistul în bolovani extratereştri.
A cumpărat de pe net primul meteorit
Pasiunea pentru meteoriţi i-a intrat în sânge în 1994. Atunci, din distracţie, a cumpărat, ieftin, câteva grame de „piatră stelară” de pe net, de undeva din SUA.
„Iubesc meteoriţii de când eram copil. În timpul comunismului nu aveam nicio şansă să învăţ ceva în acest domeniu. După 1994 am început să colecţionez, iar mai târziu am intrat în cercetare, când mi-am început doctoratul”, povesteşte Răzvan Andrei.
De când se uită după bolovani stelari, doar unul a căzut pe teritoriul României: în 2008, la Pleşcoi, judeţul Buzău. De altfel, de-a lungul istoriei, la noi au căzut doar nouă pietre extraterestre.
„Omul era la masă şi când a văzut că i-a căzut ceva în curte a sărit, din reflex, la pâmânt. Apoi s-a ridicat şi s-a dus să anunţe cercetătorii. A trimis câteva scrisori la Universitatea din Bucureşti, dar nu mi-au parvenit aşa că nimeni nu s