Amenințarea colapsului financiar în economia globală dă semne de slăbire, a declarat joi Christine Lagarde, președintele Fondului Monetar Internațional (FMI). Totuși, a a avertizat cp economiile dezvoltate au încă nevoie să treacă prin reforme financiare și să-și reducă datoriile.
“Am oprit colapsul. Trebuie s[ evit[m recidiva. Nu e timpul de relaxare”, a spus ea într-o conferință de presă privind perspectivele pe 2013.
Lagarde a spus că marile puteri economice ale lumii, incluzând Statele Unite și țările Europene, au făcut pași importanți pentru a susținerea și întărirea sistemelor lor financiare, dar au încă mult de lucru.
Ea a avertizat că există semne ale slăbirii angajamentelor pentru reglementarea sectorului financiar, în ciuda problemelor severe care au început odată cu colapsul din 2008 al instituțiilor financiare din SUA. Lagarde a arătat că reformele sunt întârziate și diluate, iar ea este îngrijorată că băncile se opun reformelor necesare.
În Statele Unite, unde președintele Barack Obama este blocat de discuțiile republicanilor despre cum poate fi coborât deficitul țării, Lagarde a spus că orice tăiere trebuie să fie aplicată la momentul oportun pentru ca revenirea economică să aibă loc.
În Europa, ea spune că vede multe progrese ale reformelor. Lagarde menționează că Uniunea Europeană are o serie de noi instrumente pentru a acționa în cazul unei crize financiare.
“Și totuși, zidurile de protecție nu sunt încă operaționale”, a spus ea. Lagarde a adăugat că UE are încă de lucru la uniunea bancară pentru a preveni viitoare probleme.
În Grecia, care s-a confruntat cu cel mai acut colaps din toate țările UE și despre care mulți cred că ar trebui să părăsească uniunea monetară, Lagarde a spus că reformele recente par să restabilească încrederea.
“De data aceasta e diferit (This time it’s different)”, a spus ea,