De mai bine de două săptămâni, Patriarhia a început a-şi face cunoscută, pe canale neoficiale, către cetăţeni, decizia de a nu mai „agrea” arderea combustibilului solid sau gazos de populaţie. Fie că este vorba de lemne de foc, cărbuni sau gaze naturale, enoriaşii sunt sfătuiţi pe de o parte să renunţe la obiceiul de a arde resursele în cauză, primind, pe de altă parte, consultanţă gratuită de la specialiştii BOR, pentru convertirea sistemelor de încălzire a locuinţelor într-unele care să folosească exclusiv curentul electric. În acelaşi timp, preoţii ortodocşi sunt angrenaţi într-o operaţiune de lobby susţinut la nivel de divinitate, încercînd ca, printr-un program instensiv de rugi, mătănii şi acatiste, să obţină în cel mai scurt timp o prăbuşire a preţului energiei electrice per kilowat, astfel încât proiectul să fie mai uşor implementat şi asimilat de către credincioşi.
Cum, însă, decizia Patriarhiei afectează şi cutuma arderii lumânărilor de ceară la slujbe, cununii, botezuri şi înmormântări, BOR a pregătit din timp şi alternativele: beţişoare luminoase, mini lasere de buzunar, lanterne miniaturale, candele electrice şi lumânări din plastic cu bec economic şi alimentare pe baterii…
De mai bine de două săptămâni, Patriarhia a început a-şi face cunoscută, pe canale neoficiale, către cetăţeni, decizia de a nu mai „agrea” arderea combustibilului solid sau gazos de populaţie. Fie că este vorba de lemne de foc, cărbuni sau gaze naturale, enoriaşii sunt sfătuiţi pe de o parte să renunţe la obiceiul de a arde resursele în cauză, primind, pe de altă parte, consultanţă gratuită de la specialiştii BOR, pentru convertirea sistemelor de încălzire a locuinţelor într-unele care să folosească exclusiv curentul electric. În acelaşi timp, preoţii ortodocşi sunt angrenaţi într-o operaţiune de lobby susţinut la nivel de divinitate, încercînd ca, printr-un progr