Când femeia este „şefă în casă” ar putea să îşi ignore uşor atribuţiile de lider, la locul de muncă, scrie un studiu recent.
Femeile devin mai puţin interesate în a obţine puterea la locul de muncă, atunci când, în familie, ele iau cele mai multe decizii. Acest aspect afectează alegerile pe care femeile le fac în carieră, fără ca ele să îşi dea seama, este de părere cercetătoarea Melissa Williams de la Universitatea Emery.
„Ca rezultat, o femeie ar putea înceta să îşi dorească să se afirme mai mult, în carieră, sau să lucreze full-time”, a explicat cercetătoarea, în cadrul unei întâlniri pe teme de psihologie socială, în New Orleans, potrivit „Science Daily”.
Noul său studiu şi-a propus să exploreze modurile diferite în care bărbaţii şi femeile îşi asumă rolurile de conducere, la locul de muncă dar şi acasă.
„Chiar dacă putem observa reuşitele multor femei, în carieră, nu putem ignora nici cazurile de femei care îşi părăsesc profesiile de succes, sau se reorientează spre cariere flexibile, care le solicită mai puţin, chiar dacă noul lor statut este unul inferior”, completează Bernadette Park, de la Universitatea din Colorado Boulder.
Când femeile fac regulile, în familie
Deseori, ne raportăm la partea feminină dintr-o familie ca singura în atribuţiile careia intră treburile casei şi, chiar dacă ne-am putea aştepta ca această atitudine să fie un semn de încredere acordată femeii, un asemenea limbaj poate avea efect negativ asupra deciziilor pe care femeia le ia, în afara vieţii de familie.
Mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, au fost puşi să îşi imagineze că sunt căsătoriţi, că au un copil şi că se află într-una dintre următoarele trei ipostaze: cea persoanei care ia cele mai multe decizii, în familie; cea a unei persoane care ia decizii împreună cu partenerul de viaţă şi cea a persoanei care se îngrijeş