Criza financiară a amplificat excluziunea socială în multe ţări, printre care şi ţara noastră, în condiţiile în care un număr tot mai mare de oameni nu îşi pot asigura, prin forţe proprii, un trai deasupra pragului de sărăcie, arată Parviz Fartash, fostul reprezentant rezident al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în ţara noastră. Pentru a combate efectele negative provocate de situaţia economică dificilă, guvernele trebuie să încerce să menţină măsura de protecţie socială, precum şi să încerce să stimuleze crearea de locuri de muncă, recomandă domnia sa.
Una dintre principalele probleme ale autorităţilor române o reprezintă capacitatea adminsitrativă redusă, care face ca programele de dezvoltare economică şi socială să sufere de lipsă de coordonare şi, din această cauză, impactul acestora să nu fie cel dorit, consideră Parviz Fartash, care şi-a încheiat mandatul la finele anului trecut.
* Interviu cu Parviz Fartash, fost reprezentant rezident al PNUD în România
Reporter: Care sunt principalele proiecte pe care PNUD le-a finalizat în România, anul trecut?
Parviz Fartash: Cel mai important proiect finalizat anul trecut îl reprezintă realizarea de incubatoare de afaceri, proiect început în anul 2004. Prin intermediul său, am reuşit să înfiinţăm zece astfel de incubatoare, în diverse oraşe din ţară. Am ţintit zone în care este nevoie de dezvoltarea de afaceri şi crearea de locuri de muncă. Un incubator reprezintă un spaţiu, de obicei o clădire sau un complex de clădiri, în care, în medie, 20 de companii nou-înfiinţate, care intenţionează să angajeze cel puţin două-trei persoane în afara fondatorilor, primesc găzduire, finanţare pentru plata utilităţilor, precum şi pentru achiziţia aparaturii necesare pentru desfăşurarea activităţii. Companiile pot funcţiona în incubator pentru trei ani, după care ar trebui să se poată de