Doar în ultima săptămână, în judetul Cluj au avut loc trei sinucideri. Cazul de la Huedin, în care o mamă şi fiul său s-au spânzurat în acelaşi timp a şocat comunitatea. O altă persoană s-a aruncat in fata trenului şi a murit pe loc. Specialiștii spun însă că nu neapărat anotimpul determină o persoană să renunțe la viață, ci lipsa unei speranțe sau a unor apropiaţi care să atenueze această senzație negativă.
Psihologul Daniel David consideră că principalele trei probleme care pot determina o persoană să se sinucidă sunt tulburările psihologice precum depresia, cele emoționale, și consumul de alcool sau droguri. Evenimentele negative pot doar accentua aceste predispoziții.
"Dacă ai avut o tulburare psihică și nu ai un suport social în perioada sărbătorilor de iarnă, probabilitatea de a comite suicid este mai mare. Dacă persoana are un suport social, familia și se adună toți în perioada sărbătorilor de iarnă, ea este supravegheată mai bine, și probabilitatea să comită suicid este mai scăzută", a precizat Daniel David.
Nici problemele economice singure nu pot determina o persoană să se sinucidă. Ele doar activează anumite gânduri cum ar fi lipsa de speranță, iar aceasta poate duce la sinucid.
"Criza ca un stresor psihologic poate declanșa o anumită tulburarea emoțională, un distres. Nu orice distres duce la suicid. Importantă este senzația de lipsă de speranță. Dacă speranța există, riscul de a comite suicid este mai mic. Dacă speranța nu există, probabilitatea de a comite suicid este mai ridicată", a completat psihologul clujean.
Daniel David spune că, deși femeile au cele mai multe tentative de sinucidere, bărbaţii sunt cei care reuşesc de cele mai multe ori să îşi pună capăt vieţii.