Când vine vorba de sănătatea copilului, un lucru este sigur: nu trebuie să îi dai medicamente la întâmplare! Poate ai impresia că poţi rezolva multe cu o pastilă, dar lucrurile nu sunt aşa simple. Aşadar, nu încerca să iei locul medicului!
Chiar dacă cele mai multe medicamente pentru copii se pot cumpăra fără prescripţie medicală, este necesar ca medicul pediatru să ţi le recomande. Cele mai multe pastile, picături şi siropuri pentru copii au efecte secundare, iar organismul micuţilor este mult mai sensibil decât cel al adulţilor. De asemenea, administrate necorespunzător, pastilele îi pot face rău, scrie www.clicksanatate.ro.
Siropurile de tuse conţin aditivi
Benzoatul de sodiu, utilizat la majoritatea siropurilor de tuse din plante, este un conservant care poate da aciditate gastrică şi reacţii alergice la copii. Pentru a da culoare unor produse farmaceutice destinate copiilor, producătorii folosesc o serie de E-uri, printre care carmoizina (E 122), asociată cu sindromul de hiperactivitate.
Antibiotice pentru infecţiile bacteriene
Antibioticele sunt indicate doar dacă există semne de infecţie bacteriană, confirmată de analizele medicale. Este important de ştiut că aceste medicamente acţionează asupra bacteriilor, nu asupra virusurilor, ceea ce înseamnă că nu trebuie să îi dai copilului antibioticele din proprie iniţiativă la debutul unei banale răceli, în stările gripale sau pentru durerile în gât de natură virală.
Mare grijă la aspirină!
Banala aspirină nu trebuie dată copiilor şi nici chiar adolescenţilor cu vârsta până la 16 ani, pentru că poate duce la apariţia sindromului Reye, o boală gravă, care afectează creierul şi ficatul. De asemenea, evită şi produsele farmaceutice care au ca substanţă activă acidul acetilsalicilic. Deşi cazurile de sindrom Reye sunt rare, e bine să nu administrezi întâmplător acest medicament. @N