-AA+A
Misterele catacombelor de la Chiraleş Istoria văzută de aproape este propunerea pe care o face Mesagerul de BN tuturor cititorilor săi. Astfel, încet, încet, vom readuce la viaţă, poveşti demult uitate despre oameni, faptel locuri sau monumente istorice. Un astfel de exemplu se găseşte la Chiraleş, pe partea dreaptă a lui DJ 151, pe drumul de la Şieu Odorhei, Coasta, Cristur-Şieu via Şirioara. Acolo, există în stâncă o grotă unică în Transilvania. Practic, e vorba de o criptă, un fel de peşteră artificială. Este ceea ce a mai rămas dintr-o vastă proprietate care a aparţinut familiei Bethlen. Înfăţişarea castelului şi a parcului înconjurător sunt cunoscute numai din descrierile şi diferitele izvoare vizuale contemporane.
Înfăţişarea castelului şi a parcului înconjurător sunt cunoscute numai din descrierile şi diferitele izvoare vizuale contemporane. Din ansamblul castelului, astăzi există doar cripta, care odinioară constituia una dintre importantele componente ale parcului.
Peştera se află într-o stare deplorabilă, e lăsată pradă intruşilor necivilizaţi. În adâncimea peşterii după o curbură spaţiul se înlărgeşte şi aici se află intrarea criptei. Intrarea se face printr-o uşă scundă cu deschidere dreptunghiulară, flancată de reliefuri sculptate în gresie. Pe partea stângă a intrării se vede figura şezută a morţii cu aripi, care în mâna stângă ţine o clepsidră, iar în mâna dreaptă o coasă uriaşă. Relieful deteriorat din dreapta intrării reprezintă câteva unelte: greblă, sapă, şi o ramură de palmier. Pe lintelul uşii apare următoarea inscripţie: „Kész 1818 GBL”, care marchează faptul că cripta a fost amenajată în 1818 de către contele Lajos Bethlen. Deasupra intrării se află relieful unei bufniţe, simbolul morţii şi al înţelepciunii, care păzeşte liniştea soţiilor Bethlen din criptă.
Interiorul criptei era împărţită în două