Dureaza trei luni sa radiezi o firma in Romania, iar birocratia este ucigatoare. Mii de ieseni au vrut sa-si asigure prosperitatea in anii de boom economic infiintand cate un mic SRL, iar acum, odata cu criza, se chinuie sa scape de firmele care nu le aduc decat datorii si amenzi din partea organelor de control ale statului.
Dizolvarea Potrivit legii, radierea unei firme se face la Registrul Comertului, dupa realizarea unor etape a caror parcurgere ajunge si la trei luni. In cazul societatii cu actionar unic, se depune o cerere, insotita de decizia asociatului unic si de dovada achitarii taxelor. Este vorba despre taxa judiciara de timbru, taxa de registru, tariful de publicare in Monitorul Oficial. Astfel se ajunge la dizolvarea voluntara, una dintre etapele desfiintarii firmei. Urmeaza apoi etapa a doua, radierea efectiva a firmei. Fara datorii Pentru aceasta, se depun la Registrul Comertului o cerere de radiere, certificatul de inregistrare si anexele acestuia, situatia financiara, hotararea de repartizare a activelor, certificatul ca societatea nu are datorii. „Daca firma inregistreaza datorii, Registrul Comertului refuza radierea”, a explicat Maria Taran, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP). Asadar, daca firma datoreaza chiar si numai un leu, ea va continua sa fiinteze in speranta ca, poate, datoriile vor fi achitate candva.
800 de lei pentru radiere O varianta simplificata o constituie apelarea la o firma specializata, care sa se ocupe de proceduri. Timpul nu se scurteaza, dar pasii procederali sunt facuti de specialistii in domeniu. Pentru radierea unei societati comerciale cu asociat unic, fara datorii, pretul pentru procedura de dizolvare-lichidare-radiere este de 1.400-1.500 de lei. In acesti bani sunt incluse atat onorariul, cat si taxele. Trebuie precizat ca dosarul pentru radiere trebuie sa contina bila