Steagul secuiesc albastru-auriu va fi arborat, la cererea conducerii Consiliului Judeţean, pe toate clădirile primăriilor şi ale instituţiilor subordonate din localităţile conduse de primari UDMR.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, care este şi liderul organizaţiei judeţene UDMR, a declarat vineri că le-a cerut primarilor să arboreze drapelul secuiesc pe clădirile publice în semn de solidaritate cu autorităţile locale care au fost acţionate în instanţă de Prefectură.
„Le-am cerut acest lucru din mai multe motive, în primul rând pentru că vrem să dăm o mai mare amploare simbolurilor noastre naţionale şi în al doilea rând în semn de solidaritate cu primarul comunei Ozun care a fost târât în instanţă de prefect pentru că a arborat steagul secuiesc (…) Cu o dispoziţie a prefectului nu poţi să ştergi steagul din inima secuilor, nici identitatea naţională şi nici respectul faţă de simbolurile noastre naţionale”, a spus Tamás Sándor, potrivit căruia legislaţia românească permite minorităţilor naţionale să-şi folosească simbolurile tradiţionale şi cele specifice.
Tamás a menţionat că a avut deja o întâlnire pe această temă cu primarii din zona Târgu Secuiesc, iar în săptămânile viitoare vor urma întâlniri cu cei din zonele Baraolt şi Covasna.
Drapelul albastru-auriu cu simbolurile secuilor este arborat de mai mulţi ani pe o serie de instituţii publice din judeţul Covasna, printre care şi Consiliul Judeţean şi Primăria Sfântu Gheorghe.
Prefectul Codrin Munteanu a declarat că în legislaţia românească nu sunt prevăzute aceste simboluri ale administraţiilor locale.
„Singurul simbol care poate fi aprobat de autorităţile locale este legat de stemă. Nu există în legislaţia românească steag al unităţii administrativ teritoriale”, a declarat Codrin Munteanu, arătând că şi predecesorul său, fostul prefect György Ervin, a atacat