Stiu ca sunt multi ani de atunci. 10 ani! Cert este ca, in 2003, cand a fost revizuita Constitutia – sub „guvernarea Nastase” – a fost eliminata super-imunitatea parlamentarilor, in sensul ca eipot fi urmariti penal si pot fi trimisi in instanta. Singura super-imunitate care a ramas este cea a presedintelui Republicii – cea de care se bucura Traian Basescu, el neputand fi urmarit penal pe perioada mandatului sau. Ca sa fie foarte clar, in alin. 2 al art. 72 din Constitutie se prevede: „Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului”…
Unii nu au aflat inca de aceasta modificare a Constitutiei – de exemplu Monica Macovei – si continua sa ceara „ridicarea” imunitatii parlamentare pentru fapte penale.
Desi parlamentarii pot fi urmariti penal si trimisi in judecata penala ei „nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati”, inainte de condamnare pentru a se evita eventuale abuzuri, in principal impotriva parlamentarilor opozitiei. Repet, este o masura care a existat si in vechile constitutii romanesti si exista si in constitiutiile celorlalte state europene. Daca nu ma credeti, intrebati MCV-ul.
Este exceptata situatia de infractiune flagranta, cand se presupune ca nu s-ar mai putea vorbi de un eventual abuz (art. 72 alin. 3).
Sa va citez din Constitutia de la 1866, art. 52: „Nici un membru al uneea sau celei-alte Adunari nu pote, in timpul sesiunei sa fie nici urmarit, nici arestat in materie de represiune, de cat cu autorisatiunea Adunarei din care face parte, afara de casul de vina vedita.”
In acelasi sens este formulat articolul 55 al Constitutiei din 1923. Va mai citez si art. 57 alin. 1 al Constitutiei din 1938: „Niciun membru al uneia sau celeilalte Adunari nu poate, in timpul sesiunii, sa fie urmarit sau arestat p