In decurs de o saptamana, ceea ce trebuia sa fie o incursiune franceza in Mali pentru a stopa avansul islamistilor spre capitala, s-a transformat intr-o promisiune de a ramane pe teren pana cand fosta colonie din vestul Africii este complet refacuta. E imposibil de prezis cat va dura.
Este insa simplu de prezis ca cel mai nou razboi din Africa va presupune o lunga sedere pentru trupele franceze, iar strategia de iesire depinde de aliatii care trebuie sa-si indeplineasca promisiunile de a se alatura luptei, scrie Reuters.
"Ar trebui sa ne obisnuim cu ideea ca ne imbarcam intr-o misiune masiva alaturi de fortele din Mali si Africa, pe termen lung", a recunoscut ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian.
Felul in care se rezolva criza din Mali poate marca rolul Frantei in Africa pentru urmatoarele decenii. Daca se sfarseste rau, va impovara Franta cu acuzatii de neo-colonialism pe un continent pe care si-l doreste drept partener comercial.
Cand Franta a inceput raidurile aeriene impotriva rebelilor, saptamana trecuta, si a trimis trupe pe teren, guvernul a subliniat ca doreste sa transfere foarte rapid controlul operatiunii vecinilor statului Mali. In decurs de cateva zile insa, presedintele Francois Hollande s-a vazut nevoit sa anunte ca Franta va ramane in Mali pentru a curata tara de insurgenti si a asigura stabilitatea. Este deci o tinta pe termen lung, pastrand obiectivul de transfer al conducerii luptei impotriva rebelilor islamisti unei forte africane.
Franta prevede ca vor exista trei faze: un efort de cateva saptamani, in special aerian, pentru a produce distrugeri masive dusmanilor in bastionul lor din nord; sustinere discreta dar decisiva pentru trupele africane intr-un razboi de recucerire a principalelor orase din nord; si, in cele din urma, o misiune de stabilizare de protejare a celor 6.0