Presat de problemele interne, presedintele american Barack Obama, aflat la al doilea sau mandat la Casa Alba, va incerca sa arunce in bratele UE cateva dintre cele mai fierbinti teme mondiale. Problema este ca nimeni nu stie daca acest rol i se potriveste Europei in acest moment.
Momentul este extrem de greu. Rusia a intors spatele Vestului, Turcia si-a pierdut speranta ca va deveni vreodata membra UE, iar periferia Europei ameninta sa se autodistruga.
Intrebarea care se pune este: are Europa resurse sa fie un partener de nadejde pentru Washington, intr-un moment in care SUA si-au cam pierdut din apetitul de a juca rolul politistului mondial, intr-o lume care se transforma intr-un cerc al tensiunilor?
Acestea sunt temele cheie ale presedintelui Obama, aflat la cel de-a doilea sau mandat in fruntea Americii, scrie Ivan Krstev, directorul Centrului de Strategii Liberale din Sofia, intr-un articol pentru Deutsche Welle.
Privind in interior
Criza financiara mondiala a aratat unde sunt granitele Americii, privita ca o forta mondiala. Obama, insa, a inteles mai bine decat predecesorii si criticii sai ce trebuie sa faca pentru ca America sa-si pastreze rolul in actuala politica mondiala, pe fondul deficitului bugetar intern imens si a experientelor militare esuate din Irak si Afganistan, noteaza autorul.
Criza i-a facut pe americani sa se uite mai atent in interiorul tarii, iar ceea ce vad chiar nu-i bucura. Deodata, ei constientizeaza cu durere ca, nici pe departe, nu mai sunt liderii lumii, cum isi imaginau pana acum. Cateva date sunt relevante din acest punct de vedere.
Americanii se afla pe locul trei in lume in ceea ce priveste venitul mediu pe gospodarie, pe locul 4 in randul tarilor exportatoare, pe locul 7 la analfabetism, pe 22 in domeniul stiintelor si pe 27 la matematica. In ceea c