În acest weekend încep olimpiadele școlare. Faza de masă a concursului adună câteva sute de elevi, la fiecare disciplină.
Abia reveniți din vacanță, elevii intră, începând din acest weekend, în competiție. Olimpiadele școlare, considerate cele mai dificile dintre concursurile destinate elevilor, debutează în acest sfârșit de săptămână cu faza locală a olimpiadei de fizică. Concursurile se vor ține lanț în fiecare weekend, până la începutul lunii aprilie, când sunt programate fazele naționale ale concursurilor. “Există o mare varietate de concursuri la care pot participa elevii, inițiate de fundații, societăți și instituții. În acest peisaj, însă, olimpiadele școlare rămân concursurile cele mai serioase. Elevii care nu se mulțumesc cu o diplomă oarecare merg la olimpiadele școlare, chiar dacă aceasta presupune foarte multă muncă din partea lor și renunțarea la o parte din distracțiile la care participă colegii. Un rol foarte important revine aici și profesorului, care trebuie să știe cum să-i motiveze. Reușita la olimpiadă există acolo unde este o foarte bună colaborare între elev și profesor“, a spus profesoara de matematică Maria Campău, director al Școlii “Vasile Alecsandri”.
Chiar dacă, la nivelul învățământului de masă, rezultatele obținute la examenele naționale arată că învățământul se află în declin, apropiații sistemului spun că ne putem lăuda, în continuare, cu vârfuri. “Avem, în continuare, copii foarte bine pregătiți și, mai ales, copii foarte ambițioși, care vor să se afirme. La disciplinele socio-umane, de exemplu, domeniu pe care îl coordonez, avem în fiecare an între 130 – 150 de participanți la nivel de liceu și mai mult de 250 de participanți la nivel de școală generală, la etapa pe județ. La educație civică, clasele a III-a și a IV-a, este singurul concurs la care există și etapă națională, ceea ce îi motivează foarte mult