Aflată în plin proces de reabilitare, clădirea Palatului Cultural din Blaj, construită în 1936 va fi administrată de Consiliul Local împreună cu Consiliul Judeţean Alba, dacă proiectul de hotărâre în acest sens trece de votul consilierilor în şedinţa de joi. Se propune trecerea în patrimoniul judeţean a parterului clădirii, astfel încât să fie posibilă acoperirea finanţării din bani publici a lucrărilor de renovare estimate la un buget de 2 milioane de euro şi al căror termen de finalizare este 2016. Odată cu renovarea clădirii, parte a unui proiect de reabilitare a centrului istoric din Blaj iniţiat în 2010, ar urma şi revitalizarea vieţii culturale locale.
În expunerea de motive prezentată consilierilor judeţeni, se arată că imobilul Palatul Cultural din Blaj a fost inaugurat în 1936 în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, pe atunci Voievod de Transilvania, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Societăţii ASTRA.
Din 1939, Palatul a găzduit cinematograful oraşului şi, o perioadă, Muzeul de Istorie, şi Etnogafie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare.
În 1996, clădirea a fost distrusă în proporţie de 40% în urma unei explozii urmate de un incendiu, imobilul devenind nefuncţional. Fiind într-o stare avansată de degradare, este „perceput ca o prezenţă incomodă din punct de vedere economic şi urbanistic”.
În 2010, Primăria municipiului Blaj, în parteneriat cu CJ Alba a demarat lucrările de reabilitare a centrului istoric al municipiului, pe o suprafaţă de 14.000 mp, inclusiv Palatul Cultural. Datorită poziţionării clădirii în municipiu, aceasta ar putea fi utilizată pentru revitalizarea vieţii culturale a centrului istoric, se mai arată în raport.
Imobilul a fost obiectul unui concurs de idei lansat în 2011 de Asociaţia „Transilvania Fest” şi cele două autorităţi – locală şi judeţeană, în urma căruia