Guvernul discuta cu reprezentantii FMI posibilitatea introducerii unui impozit forfetar in agricultura. Noul impozit ii vizeaza pe micii fermieri, persoane fizice.
Concret, impozitul, care ar urma sa fie calculat in functie de suprafata de teren detinuta, li s-ar aplica celor 1,03 milioane de fermieri persoane fizice, care detin in total 3,8 milioane de hectare de teren agricol.
"Cred ca introducerea unui impozit forfetar in agricultura ar fi o greseala. In toate tarile din Uniunea Europeana exista o impozitare specifica in agricultura. Agricultura este impozitata diferentiat", a declarat pentru gandul Adrian Radulescu, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca sectorul morarit si panificatie s-ar putea confrunta cu un impozit forfetar menit sa scoata la suprafata evaziunea fiscala.
El a explicat atunci ca impozitul ar avea rolul de a compensa o posibila reducere a veniturilor la buget, ca urmare a anuntatei scaderi a TVA-ului in acest sector. Deocamdata insa nu se cunoaste momentul de la ar putea fi aplicata scaderea TVA.
"Din partea asociatiilor au venit foarte multe propuneri pe care le analizam in momentul de fata, una dintre ele se refera la introducerea unei taxe forfetare. Problema mare pe care o avem la aplicarea unui nivel redus al TVA se refera la faptul ca, pana vom scoate la suprafata evaziunea fiscala, in circa 2-3 luni, probabil vom avea incasari mai putine la bugetul de stat. Trebuie sa cautam o modalitate de compensare, iar propunerea Rompan a fost aceea sa venim cu o taxa forfetara care sa fie eliminata dupa dupa ce va iesi la suprafata economia gri", a spus in decembrie Daniel Constantin, potrivit Agerpres.
Sursa: gandul.info
Foto: puterea.ro Tag-uri: Guvern, impozit, FMI
Guvernul discu