Beneficiarii fondurilor europene pentru resurse umane din Regiunea de Nord Vest s-au săturat să tragă semnale de alarmă care să fie ignorate de guvernul de la Bucureşti. Ei au conceput un raport fără precedent în care au dezvăluit punctele slabe ale sistemului pentru a se evita noi blocaje a fondurilor de la Bruxelles. Documente similare au fost concepute în toate regiunile ţării.
Zeci de mii de locuri de muncă sunt în pericol să fie pierdute în Regiunea de Nord Vest după ce firme, ONG-uri şi instituţii de invăţământ au ajuns să nu mai poată duce la bun sfârşit proiectele cu fonduri europene destinate dezvoltării resurselor umane. Sătui să mai aştepte reformarea sistemului de management naţional al acestor fonduri beneficiarii au conceput un document pe care l-au trimis Guvernului.
"Acest raport nu are precedent de când aplicăm pentru fonduri europene", spune Augustin Feneşan, membru PROIS Nord-Vest. "Este practic o radiografie a POS DRU cu toate aspectele pozitive şi negative şi, foarte important, cu foarte multe propuneri de optimizare a fluxurilor venite din partea pactului regional de ocupare a forţei de muncă din regiunea de nord vest. Noi spunem că venim cu un pachet de propuneri foarte autorizat".
Dacă semnalul de alarmă nu va fi luat în seamă, documentul va fi trimis Comisiei Europene. Si asta ,pentru că, în ciuda promisiunilor de reluare a finanţării, situaţia a rămas critică.
"Sunt proiecte în implementare care aduc grave prejudicii celor care le-au promovat. De regulă firme foarte profitabile cu bonitate foarte bună care au ajuns datorită inperfecţiunii sistemului de derulare şi decontare a sumelor în situaţii chiar de faliment", explică Feneşan.
Cei care derulează proiecte cu fonduri europene destinate resurselor umane reclamă incompetenţa, birocraţia şi corupţia de la nivelul instituţiilor româneşti ce mijlocesc finanţarea