Educatoarele și învățătoarele care așteaptă echivalarea studiilor nu pot beneficia de măriri de salarii.
400 educatoare și învățători din județ ar fi trebuit să primească, de la 1 ianuarie 2013, salarii mai mari.
Ordonanța care ar fi trebuit să le permită angajarea ca profesor pentru învățământul primar și profesor pentru învățământul preșcolar a fost, însă, blocată la Ministerul Educației fără nici o explicație.
În Legea Educației se stipulează, la articolul 248, că pentru a ocupa o funcție didactică este necesară “absolvirea cu diplomă a studiilor universitare de licență în profilul postului“. Pentru educatorii și învățătorii care erau deja în sistem s-a introdus prevederea ca aceștia să-și poată echivala studiile dacă au întrunit 100 de credite transferabile la cursurile de perfecționare continuă din ultimii ani. Procedura urma să se desfășoare între ianuarie și noiembrie 2012. Cei 400 de dascăli care întruneau aceste condiții nu au primit nici un răspuns. În cazul în care aceștia ar fi obținut echivalarea studiilor ar fi beneficiat și de o mărire de salariu. Astfel, în cazul unui învățător debutant cu salariul de încadrare de 974 de lei, la care se adaugă 10% pentru dirigenție, s-ar ajunge la un salariu total de 1.071 lei.
În cazul unui profesor debutant, salariul de încadrare începe de la 1.139, la care se adaugă 10% pentru dirigenție și se ajunge la o sumă finală de 1.253 de lei. Asta înseamnă o creștere salarială de 182 de lei (17%). Mai departe, dacă vorbim de un învățător cu o vechime între doi și șase ani, salariul (incluzănd 5% vechime și 10% dirigenție) ar ajunge la 1.143 de lei. Dacă acest învățător ar fi încadrat ca profesor, ar avea un salariu de 1.148 de lei, conform grilei de salarizare. La salariu se adaugă 5% vechime și 10% dirigenție, iar în total se obține suma de 1.431 de lei. Adică o diferență de 183 lei (