Aproximativ 1 din 10 vrânceni a avut nevoie de ambulanţă, anul trecut. Potrivit statisticilor întocmite de reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea, în 2012, au fost înregistrate peste 43 de mii de solicitări, cele 39 de ambulanţe parcurgând aproximativ 1,8 milioane de kilometri. În aproximativ 35 de mii de cazuri, persoanele au fost transportate la spitalele din judeţ şi din ţară. Cei mai mulţi pacienţi au fost transportaţi la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Focşani, mai exact 15 mii, dar şi la Compartimentul de Primire Urgenţe a Spitalului Municipal Adjud, mai exact 3 mii. În peste 23 de mii de cazuri a fost vorba de urgenţe majore şi de grad zero.
Cei cinci medici din cadrul SAJ şi medicul colaborator au intervenit în 3.500 de cazuri, printre care accidente rutiere, persoane inconştiente sau cu accidente vasculare cerebrale. Mai exact, au fost 400 de solicitări în cazul accidentelor rutiere, 600 în cazul persoanelor inconştiente şi cu stop cardio-respirator, iar în peste 200 de cazuri echipajele medicale ale Ambulanţei au acordat primul ajutor persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale. „În 2012, numărul total de solicitări a fost de 43 de mii, din care au fost transportate la spital 35 de mii de persoane. Din totalul de solicitări, aproximativ 25% au fost pacienţi preluaţi de la un spital şi transportaţi la altul. Numărul total de kilometri a fost de aproximativ 1,8 milioane, având în dotare 39 de ambulanţe”, spune medicul Vitalie Beţişor, managerul SAJ.
De asemenea, o mie de persoane care au băut alcool în exces şi peste 2 mii de persoane care au fost victimele unor agresiuni fizice au primit ajutor medical din partea cadrelor SAJ.
Prea puţini medici
Cu toate că numărul angajaţilor care lucrează la ambulanţă este redus, în prezent activând 230 de cadre medicale, faţă