Stoparea revărsării Siretului presupune o lucrare de anvergură ce impune un transfer de teren din fondul forestier aflat în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva în cea a Consiliului Județean Neamț. Legea care ar fi pus capăt îngrijorării localnicilor din comuna Ion Creangă a trecut de Parlament, dar nu a fost promulgată de președinte. Autoritățile locale din comuna Ion Creangă cred că în acest an demersul întreprins va avea un rezultat pozitiv.
Experiența ne arată, nu de puține ori, că alegerile trec, dar problemele rămân. Consolidarea podului și întărirea malului stâng al Siretului situat în apropierea drumului județean DJ 207 C, în dreptul localității Ion Creangă a fost o dorință a administrației locale care nu a putut avea finalitate pozitivă în 2012. Confruntate, câțiva ani la rând, cu inundații care au provocat pagube și au semănat teamă printre oameni, autoritățile locale de la Ion Creangă s-au văzut nevoite să facă demersuri pentru stoparea revărsării Siretului. Primele discuții au fost făcute cu reprezetanții Consiliului Județean Neamț, în proprietatea căruia se află podul de peste Siret de la Ion Creangă, dar și cu cei ai Administrației Bazinale de Apă Siret din Bacău, care administrează apele din domeniul public al statului.
“Din cauza plantărilor succesive făcute în amonte de pod, pe malul drept al râului Siret, cursul de apă a fost deviat spre malul stâng, care se află sub o acțiune puternică și continuă de eroziune pe o lungime de 1,5 kilometri amonte de pod“, explică Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.
Pentru schimbarea cursului Siretului se impune un transfer de teren din fondul forestier, proprietate publică al statului, aflat în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Neamț, în administrarea Consiliului Județean Neamț. Cu alte cuvinte, mărul discordiei dintre stat