Comisia de la Veneţia a adoptat, pe 17-18 decembrie 2010, Raportul privind Standardele Europene Referitoare la Independenţa Sistemului Judiciar: Partea II – Organele de Urmărire Penală. Mona Pivniceru trebuie să propună alţi doi procurori pentru şefia parchetelor, după ce Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie au fost respinşi.
Anterior, în 12-13 martie 2010, Comisia adoptase Raportul Privind Independenţa Sistemului Judiciar, Partea I: Independenţa Judecătorilor.
Irimie şi Niţu, respinşi
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru trebuie să facă alte propuneri pentru funcţia de procuror –general a României şi procuror-şef al DNA, după ce Preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile înaintate de aceasta. Este vorba de procurorii Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu. "Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţi", anunţa un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Propuşi de ministrul Justiţiei, aviz de la CSM, numiţi de Preşedinte
"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii, o singură da