Zecile de mii de sălăjeni cu venituri reduse care aşteaptă să primească uleiul de la Uniunea Europeană vor rămâne de pagubă. Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bucureşti, care s-a ocupat la nivel naţional de licitaţiile pentru produsele alimentare acordate de Uniunea Europeană, a anunţat că a reziliat contractul cu firma bulgară care trebuia să furnizeze uleiul şi făina pentru acest program.
Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Consiliului Judeţean, până la sfârşitul anului 2012, în Sălaj au ajuns doar 165 de tone de făină albă de grâu, din totalul de peste 582 de tone necesare, cantitatea primită fiind distribuită atunci în cele patru oraşe şi comunele Crasna, Hereclean şi Meseşenii de Jos. În ceea ce priveşte uleiul, au sosit în judeţ doar 11,520 tone, dintr-un total stabilit la peste 245 de tone. Puţinul ulei ajuns în judeţ a fost împărţit doar la Zalău şi Meseşenii de Jos, fiind vorba, şi aici, despre o distribuire parţială.
Uleiul şi făina, singurele produse aduse din altă ţară
După cum ne-a declarat Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj (instituţie care s-a ocupat de distribuirea alimentelor), uleiul şi făina sunt singurele produse care au pus probleme de furnizare, restul produselor fiind asigurate conform graficului. Elementul pe care îl au comun cele două produse este firma care a câştigat licitaţia organizată de APIA. Este vorba despre o firmă din Bulgaria, care a licitat uleiul şi făina la un preţ foarte mic, iar apoi nu a mai putut să asigure produsele în limita de preţ stabilită. „De la început a scârţâit treaba. Nu s-au ţinut niciodată de graficul de furnizare”, spune Milaş. Toate celelalte produse din program au fost furnizate, fără probleme, de firme din România.
Problema este că, odată cu rezilierea contractului cu firma d