Codul Fiscal a ajuns un fel de "O mie si una de nopti", in care povestitorii (autoritatile) vin periodic cu noi versiuni care le dau cosmaruri contabililor. In ultimii 10 ani, "Constitutia business-ului" a fost modificata de peste 100 de ori!
"Modificarile la Codul Fiscal au ajuns obiect de sezon. Cum se schimba anotimpul, vine Guvernul si ne mai toarna cateva artificii, de iti da toate calculele peste cap", spune, cu amaraciune, expertul contabil Claudiu Marculescu.
Contabilii au ajuns cu nervi la limita dupa ce, in luna decembrie, Guvernul le-a mai oferit, pe tava, o modificare surpriza.
"De exemplu, ultima ordonanta care a aparut pe 13 decembrie, si care modifica practic data de depunere a declaratiilor, nu a fost legiferata, deci pur si simplu a fost aprobat actul normativ, cu aplicare 21 decembrie. Nu s-a respectat Codul Fiscal care spune ca orice modificare ar trebui legiferata cu 6 luni inainte si intra in vigoare de la 1 ianuarie anul urmator", a declarat expertul contabil Monica Fantana.
Nu este prima si probabil nici ultima modificare a Codului Fiscal facuta peste noapte. Sa nu uitam, de exemplu, ca Guvernul Ponta vrea sa introduca un impozit forfetar pentru firmele din sectorul serviciilor si ca discuta o posibila modificare a regimului de TVA pentru anumite produse.
Contabilii se plang ca au ajuns sa faca mai degraba fiscalitate decat contabilitate.
De cele mai multe ori, modificarile aduse Codului Fiscal sunt ambigue si chiar contrare principiilor de baza ale fiscalitatiiClaudiu Marculescu, expert contabil
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, spune ca practica modificarii Codului Fiscal fara respectarea regulilor nu este noua. Dateaza de ani de zile. Isi aduce aminte de doua dintre cele mai flagrante – majorarea TVA de la 19 la 24%, masura pusa in practica peste noa