Averile uriaşe acumulate de cei mai bogaţi 100 de miliardari ai lumii accentuează inegalităţile şi împiedică posibilitatea de a eradica sărăcia, potrivit Oxfam. Sărmanii lumii ar putea fi scoşi din sărăcie dacă cei mai bogaţi 100 de oameni ar renunţa doar la banii acumulaţi anul trecut.
Cei mai săraci oameni din lume ar putea fi scoşi din sărăcie de mai multe ori dacă cei mai bogaţi 100 de oameni ar renunţa la banii acumulaţi anul trecut, susţine organizaţia.
Se întâmplă rar ca organizaţiile de caritate să-i atace pe bogaţi, deoarece aceştia sunt priviţi de obicei ca sursă de fonduri. Bill Gates şi Warren Buffett fac parte dintr-un grup de 40 de miliardari din SUA care donează mare parte din averea lor unor proiecte de ajutor, dar există puţine detalii privind nivelul donaţiilor lor anuale. Iar gestul lor nu a fost imitat de milionarii ruşi, din Orientul Mijlociu sau din China.
CRIZA I-A FAVORIZAT PE BOGAŢI
Într-un raport intitulat „Costul inegalităţii: cum suntem cu toţii afectaţi de averile şi de veniturile extreme“, publicat înainte de Forumul Economic de la Davos, de săptămâna viitoare, organizaţia cere liderilor mondiali să limiteze veniturile extreme şi să se dedice reducerii inegalităţilor cel puţin la nivelul anului 1990.
Raportul a descoperit că cei mai bogaţi 1% din oameni şi-au mărit veniturile cu 60% în ultimii 20 de ani, iar criza financiară a accelarat acest proces în loc să-l încetinească.
Barbara Stocking, şeful executiv al Oxfam, a declarat că averea extremă este „ineficientă din punct de vedere economic, corozivă din punct de vedere politic, separatoare din punct de vedere social şi destructivă din punct de vedere al mediului înconjurător“.
Ea a indicat studii care arată că ţările au suferit din cauza nivelului mic de investiţii şi de creştere economică, în timp ce m