Omul politic Vasile Gheorghe Morțun, născut la Roman, are rădăcini în comuna Bahna, unde bunicii și părinții săi au avut o întinsă moșie. Strănepotul lui Vasile Gheorghe Morțun a revendicat, în comuna Bahna, terenuri, clădiri, parcul și beciul care a aparținut familiei.
Foto: Vasile Gheorghe Morțun (dreapta), alături de Iordache Morțun, Hortensia și Ana Morțun
Comuna Bahna a purtat, înainte de război, numele omului politic Vasile Gheorghe Morțun, născut la 30 noiembrie 1860, la Roman. Strănepotul acestuia, Șerban Dan Sassu, stabilit în București, a fost cel care a făcut cerut averea rudelor sale atunci când s-a dat liber la retrocedări. “Moștenitorul boierului Morțun vine anual în comuna Bahna, unde a dat în arendă cele 30 de hectare de teren agricol pe care le-a primit înapoi în urma revendicării averii strămoșilor săi. În satul Broșteni, unde a existat conacul boieresc, boierul Morțun a avut un parc, dar și o plantație de viță-de-vie. Pe lângă teren, urmașul familiei Morțun a revendicat un grajd și un beci cu magazie, pe care fostul CAP din comună l-a folosit pe post de cramă, acesta aflându-se deja în posesia moștenitorului“, a declarat Liviu Ploșniță, primarul comunei Bahna.
Omul politic Vasile Gheorghe Morțun nu a uitat de unde a plecat
Tatăl omului politic Vasile Gheorghe Morțun a fost proprietarul primelor moșii din Bahna și primul primar al comunei, în 1864. Născut în efervescența revoluționară a anului 1848 și a luptei unioniste, la 26 noiembrie 1860, la Roman, Vasile Gheorghe Morțun a urmat cursurile școlare la Institutul Academic din Iași și Facultatea de Litere și Filozofie din Bruxelles. Atât studiile din țară, cât și cele din Paris și Belgia, l-au pus în contact cu ideile vremii, făcându-l receptiv înnoirilor și apărător al drepturilor și libertăților democratice. S-a căsătorit la 27 februarie 1883 și a plecat