Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, va renunţa în următoarele zile la preşedinţia Eurogroup, care reuneşte miniştrii de Finanţe din ţările membre ale zonei euro.
El a ocupat această funcţie în urmă cu aproape opt ani, declarând recent că decizia sa de a se retrage este una “irevocabilă”, potrivit eubusiness.com.
Ministrul olandez de Finanţe, Jeroen Dijsselbloem, ar putea deveni noul preşedinte al Eurogroup la următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro, programată pentru data de 21 ianuarie.
Jeroen Dijsselbloem ocupă funcţia de ministru de Finanţe în Olanda din luna noiembrie a anului trecut.
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker (stânga) şi ministrul olandez de Finanţe, Jeroen Dijsselbloem. Foto AFP//Mediafax Foto//GEORGES GOBET
Dijsselbloem este descris ca un bun strateg, care a stat departe de lumina reflectoarelor şi care a avut ani de zile un rol important în cadrul Partidului Laburist din Olanda.
El şi-a concentrat atenţia asupra mai multor domenii, printre care educaţie, asistenţă medicală, politică şi tineret, şi mai puţin în ceea ce priveşte sectorul financiar sau economia, notează eubusiness.com.
Recent, ministrul olandez de Finanţe şi-a recunoscut cu sinceritate lipsa de experienţă în domeniul financiar, mulţumindu-i lui Juncker pentru "toate sfaturile pe care le-a mi-a dat ca unui nou venit în această lume financiară".
La sfârşitul anului trecut, Juncker a solicitat miniştrilor de Finanţe ai zonei euro, să îi caute un succesor.
Cunoscut pentru umorul său şi respectat pentru angajamentul său de a apăra cauza europeană, premierul Luxemburgului a reuşit să "ţină frâiele" zonei euro în perioada de criză, notează sursa citată.
Liderul zonei euro a ocupat această funcţie din 2005, iar mandatul său s-a încheiat la 17 iulie anul trecut. În vara anului trecut, Junc