Din cauza vidului legislativ, poliţiştii de frontieră refuză să mai dea amenzi
Vid legislativ sau scurt-circuit în sistem?! O dilemă la care poliţiştii de frontieră încă nu au găsit niciun răspuns. Dar, în schimb, au găsit o soluţie: nu mai dau amenzi. Concret, la Poliţia de Frontieră s-a ajuns în situaţia în care agenţii trebuie să suporte din propriul buzunar trimiterea amenzilor neachitate în debit. Şi asta pentru că Poliţia de Frontieră nu dispune de sume în acest sens. Asta în cazul cetăţenilor români, cu domiciliul în ţară, căci în cazul cetăţenilor străini treaba se împute rău de tot. Concret, mai nimeni nu ştie care este procedura de urmat, aşa că singura soluţie rămâne, în cel mai bun caz, acordarea unui avertisment, căci aplicarea unei alte forme de sancţiune dă doar durere de cap. În aceste condiţii, poliţiştii de frontieră au fost lăsaţi fără un instrument puternic şi vital în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
Poliţiştii plătesc, indirect, amenzile
Pare greu de crezut, dar în lipsa acută de bani cu care se confruntă instituţiile statului, poliţiştii ajung să suporte, din propriul buzunar, trimiterea amenzilor în debitul administraţiilor locale pe raza căreia are domiciliul contravenientul. “Vă spun sincer că nu o să mai dau amenzi. Cum Poliţia de Frontieră nu dispune de fonduri pentru a trimite aceste amenzi în debit, am suportat eu aceste costuri. Şi, credeţi-mă, nu este o sumă deloc mică. Atunci de ce să dau amenzi dacă tot eu voi suporta o parte din costurile lor?! Toţi colegii mei gândesc ca şi mine, doar că unii nu au curaj să spună deschis acest lucru”, a precizat, sub protecţia anonimatului, un poliţist de frontieră.
“Le trimitem în debit, dar în care?!”
“Unde se trimit în debit procesele verbale ale contravenienţilor străini? M-am săturat să dau avertismente pentru cetăţenii străini dacă nu achită pe loc a