Un ordin al ministrului Educaţiei spune că educatorii și învățătorii vor trebui să urmeze studiile unei facultăți pentru a mai putea rămâne la catedră.
Un ordin semnat pe ultima sută de metri a mandatului de fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, spune că educatorii și învățătorii vor trebui să urmeze studiile unei facultăți pentru a mai putea rămâne la catedră. Potrivit ordonanţei, învăţătoarele şi educatoarele au termen 6 ani să-şi finalizeze studiile superioare.
Aproape 700 de cazuri în Covasna
În județul Covasna trebuie să se înscrie la facultate 679 de cadre didactice care la ora actuală predau la grădinițe sau școală. Asta înseamnă că în jur de 50% dintre învățători și educatori vor trebui să urmeze studii superioare în următorii 6 ani, lucru ce nu e tocmai pe placul lor. Cadrele didactice nu înțeleg de ce sunt trimise înapoi în băncile școlii după zeci de ani de activitate profesională. Inspectorul șef din cadrul IŞJ Covasna, Keresztély Irma, spune că fiecare învață pentru perfecționare personală, și nu trebuie neglijat nici faptul că studiile superioare aduc și o mărire de salariu.
Facultate înainte de pensionare
„Vor fi într-o situație defavorizată acele cadre didactice care după un an, doi sau trei de la terminarea studiilor superioare vor ieși la pensie. Cred că ordonanța ar trebui modificată pentru a reglementa situația acestor cadre. În județul Covasna avem 77 de educatori și învățători care vor ieși la pensie în următorii ani” – spune Keresztély Irma. Inspectorul șef a punctat și faptul că terminarea unei facultăți ar trebui să fie în primul rând o voință a fiecăruia pentru că există diferențe între salariile unui învățător cu studii superioare, și unul fără, chiar dacă au aceeași vechime și același grad.
Afacere pentru facultăţi
Președintele filialei Covasna a Sindicatelor Libere din Învățământ, Nagy