Primăriile din comunele în care au existat sisteme de irigații nu au găsit solicitanți pentru amenajarea acestor rețele. Finanțarea proiectelor de irigații și lucrări de îmbunătățiri funciare se poate face prin accesarea de fonduri europene.
Fermierii nu sunt interesați de lucrări de irigații. Este părerea inginerului Vasile Dîrloman, din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare – filiala Neamț. “Restituirea pământului către foștii proprietari a condus la divizarea cooperativelor agricole de producție, la practicarea unei agriculturi de subzistență și la producții scăzute. Totodată, s-au înregistrat probleme în managementul apei și al cererii pentru furnizarea apei la irigații. Până în 1995, la nivelul județului Neamț exista un sistem de irigații bine pus la punct. Ulterior, deteriorarea accentuată a infrastructurii de irigație, precum și consecința lipsei fondurilor necesare pentru lucrările de întreținere și reparații au fost principalele cauze care au avut impact serios asupra productivității agriculturii“, a spus inginerul Vasile Dîrloman.
Reabilitarea sistemelor de irigații este pusă în discuție doar în anii secetoși. “Proprietarii de terenuri încep să identifice lipsa acestor sisteme de irigații numai în anii în care seceta își face prezența. Noi am făcut intervenții pe lângă primăriile rurale, acolo unde am avut amenajări de irigații, pentru a verifica dacă există solicitări în acest sens, dar răspunsul a fost negativ“, spune inginerul.
Costurile pentru lucrările de irigații și cele de îmbunătățiri funciare sunt foarte ridicate. “În comuna Ruginoasa a existat, înainte de 1990, sistem de irigații. Terenul pe care exista această rețea, aflat în apropierea pârâului Velnița, este de categoria I, numai bun pentru culturi de legume și zarzavat. Mi-amintesc că exista un chioș lângă drumul național unde CAP-ul vindea legumele